Napkollektor

A napkollektor olyan berendezés, amely a napenergiát hővé alakítja át.

A napkollektorok legelterjedtebb és legismertebb változata a síkkollektor. Síkkollektorokat már több évtizede alkalmaznak. Gyártásuk és üzemeltetésük során bőséges tapasztalat halmozódott fel. A sík napkollektor felépítése és működése egyszerű. Többek között ebben rejlik magas fokú megbízhatósága is.

Napkollektor rendszer alkalmazása esetén, még rossz idő során, sem kell lemondani a fűtés vagy melegvíz ellátásról. Ha nem áll rendelkezésre elegendő napenergia, a már meglévő fűtés és/vagy melegvíz előállító rendszer biztosítja a melegvizet. Továbbra is időjárástól független, folyamatos melegvíz ellátásban lehet részünk!

Egy napkollektor rendszer gyorsabb megtérülése érdekében, fontos a napkollektor felület optimális méretezése, a megfelelő teljesítményű napkollektorok alkalmazása és a magas hatásfokú működés.

Egy napkollektor megtérülése annál hamarabb következik be, minél magasabb a kihasznált órák száma. A megtérülés szempontjából optimális eset például a használati melegvíz előállítás, hiszen melegvízre egész évben szükség van. De fűtésrásegítés esetén is magas kihasználtság érhető el, ha a napenergiában gazdag fűtési holtszezonban a napkollektorokat kültéri vagy beltéri medence fűtésre használjuk fel.

A napkollektor felület méretezése során a cél, olyan rendszer kialakítása, mely a lehető legnagyobb részarányban képes fedezni az adott feladathoz tartozó hő szükségletet.

A napkollektor teljesítmény elsősorban a mindenkori körülményektől függ: legfőképp a napsugárzás nagyságától, a külső hőmérséklettől, a napkollektorok hőmérsékletétől, a szélsebességtől.

Egy jó minőségű síkkollektor hatásfoka maximálisan 80%, de átlagos, derült időjárás esetén is körülbelül 60%-os hatásfokkal számolhatunk.

A melegvíz szükséglet 75 %-át, fűtésrásegítésnél 25 %-át is fedezhetjük napkollektoros napenergia hasznosítás segítségével.

Napkollektor fogalma

Napkollektor felépítése

Napkollektor működése

Napkollektor méretezés

Napkollektor hatásfok

Napkollektor teljesítmény

Cégadatok | Adatvédelem | Jognyilatkozat | Oldaltérkép | Nyomtatóbarát verzió | © Copyright 2007-2018 Solartis Napkollektor