Napkollektor működése Napkollektoros rendszerek működési elve

"Egy napkollektor működése leegyszerűsítve olyan, mint egy Napra kitett locsolócső."

Napkollektor működése

Napkollektor működéseA kollektorok legelterjedtebb, legismertebb változata az úgynevezett síkkollektor. Működése nem bonyolult, a napsugárzás áthalad a jó (92%) fényáteresztő képességű biztonsági üveg fedőlapon és elnyelődik az abszorberen, ami az elnyelt napsugárzás hatására a hozzá erősített rézcsőkígyóval együtt felmelegszik. A keletkezett hőenergiát aztán a rézcsővezetékben keringtetett hőátadó folyadékkal (propilén-glikol) lehet elszállítani a napkollektor rendszerbe, és lehet felhasználni melegvíz előállításra, fűtésrásegítésre vagy medencefűtésre.

Napkollektor rendszer működése

Napkollektor rendszer működéseA napkollektor működése során felmelegedett, hőátadó folyadékot a keringető szivattyú továbbítja a melegvíztároló tartályba. A tárolótartályban lévő hőcserélőben a hőhordozó folyadék átadja a hőt a víznek. A lehűlő hőhordozó folyadékot a szivattyú visszairányítja a napkollektorba, ahol újabb hőmennyiséget vesz fel.

Rossz idő esetén, amikor nem áll rendelkezésre elegendő napenergia, a már meglévő melegvízkészítő rendszer (gázkazán, pelletkazán, elektrom osfűtés stb.) ráfűt és felmelegíti a vizet. Ezáltal a rendszer időjárástól függetlenül folyamatos melegvíz ellátást biztosít. Természetesen gondozásmentes automata napkollektor vezérlőegység irányítja az egész folyamatot.

Ajánlott napkollektorok

Solarfocus SunnyLine
síkkollektor

 SOLARFOCUS SunnyLine síkkollektor

Kedvező árfekvésű síkkollektor család. Használható fűtésrásegítéshez, használati melegvíz előállításhoz, medencefűtéshez. Ez a síkkollektor család az összes telepítési változatra alkalmas (tetőre, szabadtérre, falra...).

Solarfocus CPC
napkollektor

SOLARFOCUS CPC napkollektor

Kiemelkedő hatásfokkal bíró napkollektor család. Az összes telepítési változatra alkalmas (tetőre, szabadtérre, falra...). Ez a napkollektor család használható medencefűtéshez, fűtésrásegítéshez, használati melegvíz előállításhoz.

Cégadatok | Adatvédelem | Jognyilatkozat | Oldaltérkép | Nyomtatóbarát verzió | © Copyright 2007-2018 Solartis Napkollektor