Napenergia

A fejlődés előrehaladtával az emberiség energia felhasználása folyamatosan nő. Ezt az energia igényt jelenleg még nagyobb részben a nem megújuló energiaforrások elégetésével fedezzük, és ezzel környezetünket is károsítjuk. A jövőt illetően, a fosszilis erőforrásokkal ellentétben, valós és környezetbarát megoldásként tekinthetünk a különböző megújuló energiaforrások, és köztük legfőképpen a napenergia felé.

A napenergia a Földünkön fellelhető energia túlnyomó részének forrása. Az atmoszférába bejutó napenergiának globális átlagban több mint 69%-a jut el a Föld felszínéig. Elsősorban ez a felvett külső energia tartja fenn a Föld biogeokémiai körfolyamatait és az életet is. Közvetett módon napenergia a forrása a szélenergiának, a biomasszának és a vízenergiának is.

A napenergia hasznosítása esélyt biztosít arra is, hogy a napenergia felhasználói önmaguk számára termeljék meg elektromos energia, üzemanyag és vízszükségletük jelentős hányadát. A napenergia hasznosítás nagymértékben függ a napsütéses órák számától, amelyet földrajzi és éghajlati adottságok jelentősen befolyásolnak. Magyarországon a sokéves statisztikák alapján 1000-1350 kW/m2-es napenergia mennyiséggel lehet számolni, ami nagy részben elegendő a fűtés és a használati melegvíz igényünk energiaszükségletének a fedezésére.

A Nap. Napenergia fogalma

Napenergia Magyarországon

Napenergia előnyei

Cégadatok | Adatvédelem | Jognyilatkozat | Oldaltérkép | Nyomtatóbarát verzió | © Copyright 2007-2018 Solartis Napkollektor